KROCKETUTRUSTNING.SE

AB Systemevent

Bildbeskrivning

" - taktik, teknik och tur men på fullaste allvar!"

Om krocket

 

 Krocket spelas över hela världen och de flesta känner till det och de grundläggande reglerna för spelet. Färre känner till Svenska Krocketförbundet, World Croquet Federation, Fédération Européenne de Croquet med flera, eller att det spelas både VM, EM, NM och SM i de olika grenarna.

 

 I Sverige skiljer vi mellan Svensk Krocket och de engelska varianterna Association Croquet och Golf Croquet. Svensk Krocket är det som i dagligt tal motsvarar trädgårdskrocket. Den stora skillnaden mellan Svensk Krocket och trädgårdskrocket är inramningen av regler vilket medger fler taktiska överväganden i tävlingsspel. Det är, exempelvis, i Svensk Krocket absolut förbjudet att hålla kvar ett klot med någon kroppsdel för att slå iväg ett annat. Det läget används istället till att skaffa sig fördelar och nya positioner.

 

 Gemensamt för samtliga är att man med klubba ska slå klot genom bågar på en förutbestämd bana.

 

 Golf Croquet och Association Croquet spelas med 6 bågar på dubbelt så stora planer och med en mycket högre kvalitet på underlaget än vad den svenska spelas på. Golf Croquet spelas man mot man med två klot var, eller i par, och utan extraslag. Den som först går igenom en båge får ett poäng. Enkelheten i regelverket ger dock fortfarande möjlighet till extremt taktiskt spel där framförhållning och förmågan att förutse motståndarens spel är av största vikt. 

 Materielen är av mycket högre kvalitet än de spel som köps på bensinmackar och snabbköp och en klubba för internationellt tävlingsspel väger normalt lika mycket som ett helt trädgårdsset av billigare typ. Bågarna som är godkända för 'competition' är gjorda av gjutjärn med vikter på över 2 kg per styck med fastställda dimensioner där klotet inte får ha mer marginal än 1,5 mm för att komma igenom.

 

 Av tradition är spelarna klädda i vitt, emellanåt med undantag för regnkläder, och skorna måste ha en platt sula för att inte hälen ska göra märken i gräsmattan. 'Sportsmanship' är grundläggande och det förordas att man själv påtalar om man gjort ett fel enligt regelboken, exempelvis ett felaktigt slag.

 

 Sverige har de senast åren rönt mycket stora framgångar internationellt, både som lag och genom enskilda prestationer. De stora aktörerna är annars England, Sydafrika, Egypten, Nya Zealand och Australien.

 

 Den moderna varianten av spelet härstammar från England på mitten av 1800-talet varifrån det sprids till Frankrike och kolonierna. 1868 bildas All England Croquet Club som på 1870-talet blir All England Lawn Tennis & Croquet Club för att möta intresset från den nya sporten tennis. Klubben är idag mest känd för att anordna Wimbledonmästerskapen i tennis.     

 

 Tävlingskrocket spelas på lika villkor mellan män och kvinnor världen över och var år 1900 en olympisk gren.